Αισθητική Οδοντιατρική

Ονομάζεται ο κλάδος της οδοντιατρικής επιστήμης που ασχολείται με παρεμβάσεις που έχουν στόχο τη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών και γενικότερα του στόματος. Έτσι ενώ η γενική οδοντιατρική εστιάζει στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων της στοματικής κοιλότητας, η αισθητική οδοντιατρική εκτός από τα παραπάνω, δίνει έμφαση και στη βελτίωση της αισθητικής των δοντιών, του στόματος και του χαμόγελου γενικότερα.


Η αισθητική οδοντιατρική αφορά άντρες και γυναίκες που ενδιαφέρονται για την υγεία και την εμφάνιση των δοντιών τους ανεξάρτητα απ την ηλικία τους.

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Οι τεχνικές που εφαρμόζονται σήμερα για να επανασχεδιάσουμε ένα χαμόγελο έτσι ώστε να επιτύχουμε ένα αισθητικό αποτέλεσμα, συνοψίζονται στα παρακάτω :

1. λεύκανση
2. όψεις ρητίνης
3. όψεις πορσελάνης
4. ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες
5. ένθετα κι επέθετα ρητίνης ή πορσελάνης
6. ουλοπλαστική
7. αντικατάσταση παλαιών μεταλλικών εμφράξεων με εμφράξεις σύνθετης ρητίνης

ΛΕΥΚΑΝΣΗ

Η λεύκανση συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς διαδικασίες της αισθητικής οδοντιατρικής . Πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή και με μικρό κόστος διαδικασία , η οποία συμβάλλει στην αλλαγή του χρώματος των δοντιών με αποτέλεσμα να βελτιώνει σημαντικά την αισθητική του εμφάνιση .Η λεύκανση μπορεί να αφορά ζωντανό η απονευρωμένο δόντι, ενώ η διαδικασία της λεύκανσης μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον ασθενή στο σπίτι, από τον οδοντίατρο στο ιατρείο ή με συνδυασμό των δύο παραπάνω.


ΠΟΤΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΕΥΚΑΝΣΗ

Όταν τα δόντια είναι σκούρα, κίτρινα, γκρι :
- εκ γενετής
- από την πάροδο του χρόνου
- από τη χρήση φαρμάκου
- από χρήση καφέ , αναψυκτικών, κόκκινου κρασιού
- από τη χρήση τσιγάρου


ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Η λεύκανση στο ιατρείο διαρκεί από 30 έως 90 min και θα χρειαστούν 1 έως 3 συνεδρίες ανάλογα με τον τύπο της δυσχρωμίας και το πόσο λευκά επιθυμείτε να γίνουν τα δόντια σας. Αρχικά τοποθετείται ένα ειδικό προστατευτικό ζελέ στα ούλα και στη συνέχεια ο λευκαντικός παράγοντας. Οι λευκαντικοί παράγοντες μπορεί να είναι αυτό-ενεργοποιούμενοι ή να ενεργοποιούνται με θερμότητα ή με ειδικής συχνότητας φως (laser,led,plasma). Επειδή οι συγκεντρώσεις των λευκαντικών παραγόντων που χρησιμοποιούνται στο οδοντιατρείο είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες που χρησιμοποιούνται για λεύκανση στο σπίτι ,τα αποτελέσματα είναι γρηγορότερα και θεαματικότερα.


ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Για την λεύκανση στο σπίτι, ο οδοντίατρος παίρνει αποτυπώματα των δοντιών για να κατασκευάσει τα ναρθηκάκια στα οποία θα τοποθετηθεί ο λευκαντικός παράγοντας. Ο ασθενής γεμίζει το κάθε ναρθηκάκι με το λευκαντικό ζελέ που του έχει δώσει ο οδοντίατρος και το φοράει για 30 με 60 min καθημερινά .Συνήθως το επιθυμητό αποτέλεσμα επέρχεται σε 1 η 2 εβδομάδες. Ωστόσο ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει να φοράει το ναρθηκάκι για διάστημα 4 εβδομάδων.
Για πιο γρήγορα και μακροπρόθεσμα πιο σταθερά αποτελέσματα προτείνεται ο συνδυασμός λεύκανσης στο σπίτι και στο οδοντιατρείο.

ΠΡΟΣΟΧΗ-ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΝΣΗ

Eάν υπάρχουν δόντια τα οποία έχουν παλαιές ή φθαρμένες εμφράξεις, έχουν υποστεί κατάγματα ή έχει εκτεθεί η ρίζα τους, μπορεί να εμφανιστεί μικρή ή μεγάλη ευαισθησία. Οι παλιές εμφράξεις πρέπει να αφαιρεθούν κατά την εκτίμηση του ιατρού πριν γίνει η λεύκανση και να γίνει καθαρισμός και στίλβωση έτσι ώστε τα δόντια και τα ούλα να είναι υγιή. Η ανεξέλεγκτη λεύκανση μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη στοματική σας υγεία. Η ευαισθησία που μπορεί να προκύψει ακόμα και σε ένα υγιές στόμα πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο του οδοντιάτρου και μπορεί να υποχωρήσει αμέσως μετά τη διαδικασία της λεύκανσης με κατάλληλη περιποίηση. Πιθανόν είναι επίσης να προκληθεί ένας παροδικός ελαφρύς ερεθισμός των ούλων.
Κατά την εγκυμοσύνη αντενδείκνυται προληπτικά η λεύκανση ,καθώς η επίπτωση των λευκαντικών παραγόντων στην ανάπτυξη του εμβρύου δεν είναι ακόμα γνωστή .Γενικά όμως πρόκειται για μια αρκετά ασφαλή και ανώδυνη διαδικασία


ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Από τη στιγμή που ο ασθενής μπαίνει στη διαδικασία της λεύκανσης πρέπει να γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο. Το χρονικό διάστημα στο οποίο μπορεί να επανέλθει η αρχική απόχρωση των δοντιών είναι 2-3 χρόνια .Παίζει σημαντικό ρόλο το κάπνισμα, το τσάι. το κόκκινο κρασί, ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου cola .Συνεπώς διατήρηση του αποτελέσματος μπορεί να εξασφαλιστεί με μια αναμνηστική δόση στο ιατρείο 1 φορά ανά 2 χρόνια η με επαναχρησιμοποίηση του νάρθηκα κάθε 6 μήνες για 5-6 μέρες.

ΟΨΕΙΣ ΡΗΤΙΝΗΣ

Πρόκειται για μια απλή τεχνική γρήγορη κι ανώδυνη με σκοπό την αποκατάσταση επίκτητων η εγγενών μικρο- ατελειών των δοντιών. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι η σύνθετη ρητίνη και η αποκατάσταση μπορεί να είναι άμεση (σε μια συνεδρία|) ή έμμεση.
Οι αισθητικές ατέλειες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις όψεις ρητίνης είναι:

- τα δυσχρωμικά δόντια
- τα σπασμένα δόντια
- τα κενά μεταξύ των δοντιών
- η επιδιόρθωση άνισων δοντιών
- τα ελαφρώς στραβά δόντια

Πλεονεκτήματα όψεων ρητίνης

- Άμεση αποκατάσταση
- Απαιτείται ελάχιστος εκτροχισμός των δοντιών
- Κόστος χαμηλότερο από τις όψεις πορσελάνης
- Εύκολη και γρήγορη επισκευή σε περίπτωση μικρο-βλαβών

Μειονεκτήματα

Με τη χρήση απορροφούν χρωστικές και αλλάζει το χρώμα
Είναι λιγότερο ανθεκτικές στις εξωτερικές δυνάμεις σε σύγκριση με τα φυσικά δόντια ή την πορσελάνη

Τι θα πρέπει να προσέχει κανείς μετά την τοποθέτηση όψεων ρητίνης για την μακροπρόθεσμη διατήρηση τους σε καλή κατάσταση

- Να ελαχιστοποιήσει το κάπνισμα και την κατανάλωση καφέ, τσαγιού, κόκκινου κρασιού και άλλων ουσιών που πρόκειται να προκαλέσουν χρωστικές ή κηλίδες
- Σχολαστική στοματική υγιεινή ( βούρτσισμα τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και χρήση νήματος )
- Αποφυγή στοματικών διαλυμάτων που περιέχουν χλωρεξιδίνη.
- Αποφυγή κακών συνηθειών όπως δάγκωμα νυχιών, μολυβιών ή άλλων σκληρών αντικειμένων, πχ πάγου
- Επανεξέταση κάθε 6 μήνες

ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

Πρόκειται για ειδικά κατεργασμένη πορσελάνη με πολύ λεπτό πάχος που συγκολλάται στην πρόσθια επιφάνεια του δοντιού ,με πολύ λίγο εκτροχισμό κι ανώδυνα, προκειμένου να βελτιωθεί η αισθητική του εικόνα. Κατασκευάζονται από οδοντοτεχνίτη με βάση ένα εκμαγείο-μοντέλο του στόματος που δίνει ο οδοντίατρος. Με τις όψεις πορσελάνης μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος των δοντιών, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό φωτεινό χαμόγελο.

Οι όψεις πορσελάνης ενδείκνυνται στις παρακάτω περιπτώσεις:

- Σε δυσχρωμίες προσθίων δοντιών
- Σε ελαφρώς στραβά δόντια
- Σε δόντια με ανώμαλο μέγεθος και σχήμα
- Σε δόντια με επιφανειακό κάταγμαΟι όψεις πορσελάνης αποτελούν λύση εκλογής στις παραπάνω περιπτώσεις λόγω της ελάχιστης παρέμβασης που πραγματοποιούμε στον οδοντικό ιστό και του άριστου αισθητικού αποτελέσματος.

ΟΛΟΚΕΡΑΜΙΚΕΣ ΣΤΕΦΑΝΕΣ –ΓΕΦΥΡΕΣ

Αποτελούν την πιο αισθητική αποκατάσταση για δόντια που έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή κι έχουν χάσει μεγάλο μέρος της οδοντικής τους ουσίας και περιβάλλουν ολόκληρο το δόντι.

Οι ολοκεραμικές στεφάνες ενδείκνυνται σε:

- Ασθενείς με υψηλές αισθητικές απαιτήσεις
- Δόντια μετά από απονεύρωση που έχουν χάσει μεγάλο μέρος οδοντικής ουσίας
- Δόντια που έχουν χάσει το σχήμα τους
Πλεονεκτήματα ολοκεραμικών στεφάνων:

- Μπορούν να κλείσουν κενά μεταξύ των δοντιών πετυχαίνοντας τέλεια αισθητική
- Μακροχρόνια αποφεύγεται η αντιαισθητική εμφάνιση του μετάλλου στα όρια των ούλων
- Σε δόντια με δυσχρωμίες, επιτυγχάνονται αλλαγές στο χρώμα
- Κατακρατείται πολύ μικρότερο ποσοστό οδοντικής μικροβιακής πλάκας και χρωστικών

ΕΝΘΕΤΑ –ΕΠΕΝΘΕΤΑ ΡΗΤΙΝΗΣ /ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

Όταν έχει χαθεί μεγάλη ποσότητα οδοντικού ιστού το άμεσο λευκό σφράγισμα από τον οδοντίατρο δεν ενδείκνυται. Σε αυτές τις περιπτώσεις το δόντι προετοιμάζεται κατάλληλα και μετά από αποτύπωση το οδοντοτεχνικό εργαστήριο παρασκευάζει ένα σφράγισμα από πορσελάνη ή ρητίνη. Αυτό ονομάζεται ένθετο ή επένθετο, συγκολλάται στο δόντι και γίνεται ένα μ’ αυτό αποκτώντας μέγιστη δύναμη κι αντοχή στο χρόνο.

ΛΕΥΚΕΣ ΕΜΦΡΑΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ:

- Αντικαθιστούμε τα παλιά μαύρα σφραγίσματα με αισθητικά λευκά
- Κλείνουμε κενά ανάμεσα στα ούλα που προκαλούν ερεθισμό των ούλων
- Συμπληρώνουμε λευκό σφράγισμα σε κίτρινες περιοχές που έχουν φθορά
- Αυχενική κάλυψη σε δόντια με ευαισθησία
- Αντικατάσταση παλαιών λευκών που έχουν απορροφήσει χρωστικές


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

- Υψηλή αισθητική
- Δυνατότητα επιδιόρθωσης γωνίας που έχει σπάσει
- Απαιτούν λιγότερο χρόνο
- Ολοκληρώνονται σε μια επίσκεψη
- Άριστη αντοχή
- Πιο βιολογικές εμφράξεις διότι αποφεύγεται η απελευθέρωση υδραργύρου

Επικοινωνία

Εξειδικευμένη οδοντιατρική φροντίδα
Όλγας 35 και Γούναρη 137
Γλυφάδα, Τ.Κ. 165 61
Τηλ.: (+30) 694 853 2887
EmailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.